Domaine des Iles - De geslaagde trip

Vrijdag ochtend 15 april om 4 uur wegrijden was het idee. Johan en Patricia vertrekken vanuit Soest en ik vanuit Veenendaal. Het eerste tankstation na Gorinchem zou ons ontmoetingspunt worden. 3:50 zit ik in mijn auto... ik ga vast ben ik in ieder geval op tijd. Als is een tijdje later op de eerste tankstation stop zie ik in mijn spiegel een busje achter me stoppen. Het is Johan. Als we het over timing hebben :) dan begint de trip in ieder geval goed.

We hadden eerst afgesproken naar Ham te rijden. Dit is een wat grotere plaats in de buurt van Domaine des Iles. Er zijn daar twee supermarkten, één van de twee moeten we wel kunnen vinden. Als we een paar uur later in Ham aankomen is het 8:15. De winkel gaat pas open om 8:30. Dit geeft ons even de tijd om de benen te strekken en wat voorpret te hebben over de record vissen die we willen vangen. Dit vermengd met wat kreten uit New Kids Turbo en Johan die 1 van de leukste acteurs van de film nadoet (foto later in het verslag). De fransen zullen wel denken, daar heb je weer van die gekke buitenlanders… Het zullen wel Duitsers zijn. Wij daar en tegen staan weer te kijken naar Fransen. Er kwam een wat ouder klein mannetje, zijn blouse in zijn broek gestopt, stevige goed aangesnoerde riem en spier witte gymschoenen aan. Klaar om de marathon boodschappen te gaan doen. Hij pakt een karretje en gaat vlak voor de deur staan… De deuren gingen open en hij was er vandoor. Wij hadden alle tijd en namen dat ook tot groot ongenoegen van de beveiligingsman. 2 meter groot en knap irritant. Hij probeerde zo onopvallend mogelijk met ons mee te lopen om ons in de gaten te houden. Want wij zijn nu eenmaal vreemd. Maar hij was met zijn 2 meter niet zo gedreven in het onopvallend verstoppertje spelen tussen de franse kaasjes.

Met een kar vol boodschappen, goed voor een weekend vissen (dachten we) rijden we blind op de TomTom in de richting van Domaine des Iles. Als we een doodlopend straatje in rijden en op een zandpad eindigen wordt het ons duidelijk dat de navigatie een ander idee heeft over een weekend vissen. Pas als we de navigatie via de postcode en dan het adres de opdracht geven worden we in de goede richting geloodst. Niet veel later staan we dan ook voor het hek van DdI (Domaine des Iles). Het is kwart voor 10 en er is ons duidelijk verteld dat het niet op prijs gesteld wordt als je eerder van 10 uur aanbelt. Weer gaan we rustig onze benen strekken en zijn erg benieuwd naar wat ons te wachten staat dit weekend.

Domaine des Iles - Cabin Tarin

Als wij om 10 uur door de baas (Bernard) binnen gelaten worden, geeft hij aan dat zijn vrouw ons naar onze stek zal brengen. Dit gebeurd dan ook niet veel later. Met hun teckel op schoot rijdt ze voor ons uit in de richting van onze Cabin Tarin. Één van de twee cabins die aan het water staan. De andere heet Loriot en ook voor 2 personen, maar voor minimaal 1 visser. De cabins staan 25 meter van elkaar vandaan, maar je hebt geen last van de buren. Na een korte uitleg over de cabin beginnen we met het installeren van onze spullen. We bekijken de stek en pakken alle spullen uit. Bernard moest om 10 uur bij de dokter zijn voor een afspraak. Na deze afspraak zou hij ons bezoeken om wat extra uitleg te geven. Deze belofte maakte hij ook waar. Kort en duidelijk werd er uitgelegd wat het beste gaat op deze stek. Naast de cabin was een paadje, dit was een hot spot. “Do not forget”: zei Bernard. Er werden enkele bomen aangewezen als richtpunten en bij elke boom werd verteld wat er het meeste gevangen werd. Mirror there en Gras Carp there. Nu zou hij, bleek later, ook zeker gelijk krijgen. Maar dat lezen jullie verder op wel.

Domaine des Iles - Destek met picknick tafel

Als hij aanstalten maakt weg te gaan nodigen we hem uit om later op de dag nog ff een biertje te komen brinken. Hij geeft aan alleen maar whiskey te drinken in de namiddag. Als wij vervolgens aangeven 2 verschillende soorten whiskey bij ons te hebben. Is zijn antwoord: “No problem, i’ll see you later”.

We bekijken de cabin eens goed. Eigenlijk een super ding. De maand April doet wat hij wil, dus het kan vriezen of dooien. Wij dachten als het echt slecht weer zou zijn lekker warm te kunnen zitten in het huisje. Maar met de vooruitzichten bleek dit niet echt nodig te zijn. Zon, zon en nog eens zon. 18 tot 23 graden en een licht maar draaiende wind. Naast dit voordeel is de visstek die er bij hoort, ook nog eens één van de topstekken van het water. De cabin is niet groot, maar groot genoeg om met z’n drieën er in te zitten en zeker ruimer dan een bivvy. Je hebt 1 stapel bed die, naar horen zeggen, heerlijk liggen. Een wastafel (zonder kraan), een gootsteen met twee elektrische pitten, koelkast, magnetron, verwarming, tv met dvd speler en een tafel. Later bleek dat de kooktoestel en de verwarming overleden waren. Helaas wilde/kon de elektricien niet meer komen dit weekend. Niet dat we de verwarming nodig hadden, maar ’s nachts koelde het toch wel af. Gelukkig had Johan een gasbrander bij zich zodat we heet water konden maken en hebben we elke dag de BBQ aan gehad voor het avond eten. We redden ons ook wel zonder de luxe. Maar als je het hebt en het niet kan gebruiken is dat minder.

Domaine des Iles - Cabin Tarin interieur

Het sanitair is ook een goede toevoeging. Het ziet er verouderd uit maar de douche is heerlijk en de wc is 300% beter dan een boom of een gat in de grond. Groot voordeel van onze stek is dat het sanitair op 20 meter afstand ligt. Sommige stekken hebben een dixi. Maar dit is de douche van het water.

Domaine des Iles - Sanitair

Hoofddoel nu is het uitvaren van de lijnen. De hengels moeten het water in, want daarvoor zijn we gekomen. 6 hengels op karper en 2 hengels op meerval is toegestaan. We besluiten 2 hengels in het pad te leggen op de hotspot. Voor de rest leg ik er 1 rechts van de stek onder een overhangende boom, één op de graskarper plek en de meerval hengel op een bed van vismeel pellets in het midden van het water. Johan legt er ook 1 op de hotspot, één voor de boom aan de eigen kant links van ons en 1 op de karperplek aan de overkant. Ook zijn meerval hengel wordt op dezelfde pellets bed neergelegd. Dat is het plan.

Domaine des Iles - De Hotspot

De eerste hengels gaan op het pad het water in. Johan vist met een eigen creatie vismeel boilie en ik vis met een eigen creatie pop-up pineapple dumbel. Terwijl we met onze tweede hengel bezig zijn krijgt Johan zijn eerste aanbeet op de hotspot. We vliegen het pad op en Johan moet alles op alles zetten om de vis niet de bomen in te laten zwemmen. Ik hou hem vast zodat hij wat makkelijker naar voren kan hangen. Wat er misschien wel heel vreemd uitziet… Maar we willen vis en daar hebben we wel wat voor over. Als de vis toch besluit de bomen in te zwemmen, besluit ik op de overhangende takken te gaan duwen. Met resultaat want de vis zwemt gelijk uit de takken en weer moet Johan alles op alles zetten om de vis aan de kant te krijgen. Een top gevecht. Als ik weer terug ben met het schepnet en onthaakmat hoor ik dat het een meerval is. We komen er niet voor, maar het is een lekker begin. Uiteindelijk weet ik de vis te scheppen en 125 cm glijdt moeilijk maar uiteindelijk helemaal het net in. De eerste vis is binnen. We zijn nog maar net aan het vissen er gelijk een mooie meerval van 12.20 kg.

Domaine des Iles - Meerval 12,20kg 125vm

Onze hoop voor een weekend met veel vis is op gang. Rustig aan zorgen we ervoor dat alle hengels voorzien van aas op de juiste plekken komen te liggen. Zelfverzekerd gaan we lekker ontspannen. Ik wordt aangenaam verrast door Johan en Patries met een cadeau. Een Angry Birds vang shirt. Johan heeft een Paarse variant met de hoofd vogel van het spel. Mijn T-shirt is lichtblauw en op de voorkant staat de varkens koning. Passend beeld voor mij. Kort nadat we hier smakelijk om gelachen hebben krijgen bezoek van Bernard. Hij stapt uit zijn auto en heeft een glas met ijsklontjes al in zijn hand. Rest nog mij de taak om dit glas te vullen met een lekkere Dimple 15 jaar oud. Ik neem zelf ook een lekker glaasje. Terwijl we praten hoort hij dat we al een vis hebben gevangen en belt gelijk op naar Bas van the Carp Specialist om het nieuws te delen. Als ik even met Bas gesproken heb begroeten wij elkaar en ik hang op. Nog geen twee tellen daarna krijgt Johan een aanbeet. Niet veel langer is hij vlak voor de kant druk in gevecht met een mooi karper die zich niet eenvoudig gewonnen geeft. Als we eindelijk een goed beeld van de zijkant hebben zien we dat het een mooie spiegel is. Na het meten en wegen gaat de 9.20 kg tellende en 81 cm lange spiegel netjes weer terug het water in.

Domaine des Iles - Spiegel 9,20kg - 81cm

Bernard is erg tevreden en hoopt dat wij dat ook zijn. Natuurlijk beamen we dat. Hij nodigt ons uit om morgen met hem mee te gaan om het Back Lake te bekijken. Daar zit een Engelsman te vissen die al heel wat bezoeken heeft doorgebracht op het water. Het lijkt ons leuk en spreken af elkaar morgen te zien.

De stand is 2-0. Johan en ik hadden afgesproken dat als er 1 van ons twee vissen zou vangen dat de andere dan met alle hengels vist. Dit om te voorkomen dat er één van ons met 0 op de vangstenlijst naar huis toe gaat. Dit hield dus in dat ik aan de beurt was om met alle hengels te vissen. Net als we eindelijk de BBQ bijna leeggegeten hebben piept de hengel van Johan 1 keer en gaat direct over in een volle fluittoon. Binnen 4 seconde sta ik met de hengel in mijn handen. De spoel vast met mijn hand en de hengel krom en toch was de vis al dwars door de naast onze stek liggende boom gezwommen. Uiteindelijk los ik de vis. Wat zeker balen is. Zelfs met de boot die ik gehaald hebt lukt het niet om alles uit de boom terug te krijgen. Vis weg… jammer en het blijft 2-0.

Domaine des Iles - Ssst Michel slaapt

Balend eet ik verder.  Als we ons buikje vol hebben blijkt al snel dat we niet genoeg hebben aan de gehaalde boodschappen. Wat is het franse eten toch lekker. Patries biedt aan om nog een keertje naar de supermarkt te gaan om even wat extra voedsel en drinken te halen. Als we dit besproken hebben gaat iedereen zijn nest in. Omdat het er zo mooi uitziet en de temperatuur niet al te laag zal zakken besluit ik onder een open brolly te gaan slapen. Na 10 minuten over het water heen gekeken te hebben, met een bijna volle maan in de lucht, val ik als een blok is slaap. Ik wordt naar mijn gevoel direct weer gewekt door een fluiter op 1 van mijn hengels. Ik spring eruit en sta twee tellen later een vis te drillen op de graskarper stek. Johan heeft mijn pieper niet gehoord. Dus ik trek aan zijn lijn om zijn sounderbox te activeren. Vanuit de cabin zie ik een lampje aan gaan en net zo hard weer uitgaan. Ik herhaal hetzelfde weer maar nu op een andere hengel. Nog steeds niets. Nu veroorzaak ik bijna een volle run op de hengel van Johan en prompt staat hij naast me. Half slapend krijgt hij door dat ik een vis heb en schakelt in “schepmodule" en niet lang daarna heb ik inderdaad een graskarper van 13.60 kg en 91 cm op de mat liggen. Mijn Graskarper PB is daarmee verbroken. Ik ben blij dat mijn nul weg is en ga volg goede moed weer mijn nest in.

Domaine des Iles - Graskarper 13,60kg - 91cm

2,5 uur later begint mijn meerval hengel te lopen… Dat is best spannend. De hengel staat 1,5 meter bij mij vandaan dus op mijn sokken pak ik de hengel van de rodpod en zoek contact met de vis. Voelt niet als een zware vis en met weinig gevecht land ik vrij snel met de hulp van Schriekie (Johan) die dit keer snel uit zijn bed was. Patries daar en tegen was niet wakker te krijgen. Het was wederom een Graskarper, dit keer 8.75 kg en 94 cm. Ook deze wordt met een grote glimlach op mijn gezicht weer terug geplaatst. Nu kan ik wel wat slaap gebruiken maar lig toch echt wel een half uurtje na te genieten. Samen hebben we nu al 4 vissen. Dat is toch een mooi begin.

Domaine des Iles - Graskarper 8,75kg - 94cm

Zaterdag blijft het jammer genoeg rustig. Op enkele brasems na vangen we geen karpers. Als rond half 4 Bernard even weer bij ons aan komt besluiten we al pratend met hem mee gaan naar het Back-Lake. We laten de hengels in het water liggen, deze mag Patries beheren. We nemen de Walkie-Talkies mee als ze ons nodig heeft. Gisteren avond laat hebben we Franse witvissers (vader en zoon) naast ons gekregen. Ze vissen voor een gereduceerd tarief omdat ze alleen op witvis vissen. Ze hebben ook geen toestemming om op karpers, meerval of snoek te vissen. Ze slapen ’s nachts in de Loriot cabin. Ze kunnen Patries eventueel wel even helpen als het nodig is. Bernard, Johan en ik gaan dus op weg naar het Back-Lake. Daar zit een Engelsman te vissen die een vaste klant is bij Domaine des Iles. Bij het Back-Lake staat een Chalet. Daar mogen we even rondkijken. Als je luxe wil vissen is dat een super stek. Twee slaapkamers beneden. Keuken met koelkast, magnetron en vaatwasser. Woonkamer met bank, eetkamer tafel en tv. Grote badkamer en aparte wc. Boven nog een grote slaapkamer. Als je daar met 4 man gaat vissen krijg je het hele Back-Lake als een privé water. De Engelsen lagen te slapen na een drukke nacht, maar kwamen wel even uit hun bivvy om ons te begroeten. Ze hadden al een groot aantal vissen gevangen tussen de 20 lbs en 30 lbs. Maar er zwemt veel groter rond. Later hoor ik dat ze die avond een 43lbs schub op de mat hebben gehad.

Domaine des Iles - Privé jachtgebied

We nemen afscheid van het Back-Lake en Bernard rijdt ons naar de andere zijde van het water. Rond het water rijdend verteld hij over 3 kweekvijvers. Elke vijver heeft verschillende maten vis. Van klein tot grotere vissen. Daarnaast rijden we langs een privé jachtgebied. Ook aan deze zijde van het meer liggen een paar hele mooie stekken met hele mooie karpergevoelige spots, denk aan lelies en overhangende bomen. We rijden door naar het kampement dat recht tegen over onze stek staat. Dit is een week eigendom van een groep Engelsen. Geweldige lui, we stappen uit en voor we er erg in hebben staan we samen met Bernard en de Engelsen whiskey te drinken, foto’s te tonen van gevangen vissen en aastips te delen. Ze zijn met zijn 5’en. Drie op deze stek en twee op een volgende stek. Ook hun stek heeft een picknick tafel met verlichting en stroom, net zoals wij op onze stek hebben. Dit is echt een geweldige toevoeging. Alleen bij die van hun staat een koelkast op de stek. Zelf hebben ze een magnetron meegenomen voor de instant maaltijden. Als klap op de vuurpijl hadden ze een fles Glenfiddich 15 jaar oud aan de picknick tafel vast met zo’n café schenk systeem. Makkelijk voor het tappen van de glazen. Er word met de Engelsen afgesproken dat ze de boot meenemen die bij onze stek ligt. Dit omdat Bernard een tweetal netten uit enkele sloten wil trekken. Deze waren er in gezet ter protectie van de karpers. Één van de Engelsen rijdt met ons mee terug naar onze stek. Van daar uit vaart hij de boot naar hun stek. Bernard vraagt ons, voor dat hij vertrekt, of wij willen komen kijken als ze de netten er uit trekken. Dat lijkt ons wel wat.

Als de Engelsman weggevaren is varen we de nodige lijnen opnieuw uit. Dit levert binnen no time een brasem op. Gelukkig wordt op dezelfde hengel ook niet veel later weer een mooie graskarper van 9,80 kg gevangen. Weer op mijn hengel en van de graskarper spot. Het is toch bijzonder dat op twee van mijn hengels alleen maar graskarpers gevangen worden, terwijl de hengel van Johan daar 2 meter vandaan ligt en een spiegel produceert. Alles volgens de opmerking van Bernard. De rest van de avond en de nacht blijft het rustig.

Domaine des Iles - Graskarper 9,80kg - 92cm

De volgende ochtend is Johan al vroeg uit de veren en heeft een zeer gekke bui. De New Kid Jonge kwam in hem los, gelukkig wist ik hem op de foto te zetten. Kijk de film maar om te zien wie hij nadoet.

Domaine des Iles - New Kids Johan

Het is kwart voor 10 als we naar “Het net trek” evenement rijden. Wat al snel duidelijk wordt is dat het wat moeilijker wordt dan ons voorgedaan werd. Foto’s maken werd al snel hard meewerken om het net te kunnen verwijderen. Als het eerste net er na een uur uit het water is vraagt Bernard of we nog willen helpen voor een tweede net. Dit doen Johan en ik samen met de twee Engelsen toch nog wel even. Gelukkig ging dit net wat makkelijker. Als het net er uit is roeien de Engelsen weer terug naar hun stek. Trots laat Bernard zijn paling fuik zien. In de fuik zitten een aantal palingen. Hij geeft aan dat dit uitstekend voer is voor de meerval. Wij krijgen een tweetal overleden palingen mee om het te gaan proberen.

Domaine des Iles - Netten trekken

Een half uur later zitten we weer op onze stek en besluiten om alle lijnen binnen. We besluiten om ons geluk te beproeven door met de pendobber te gaan vissen op één van de kweekvijvers. Dan wel de grootste variant te verstaan. Hier zwemmen vissen van 2 tot 19 kg. Bernard vroeg ons dan ook gevangen vissen boven een bepaald gewicht te verplaatsen in het Main- of Back-Lake. Dit was dan weer afhankelijk van het gewicht. Als wij 1,5 uur naar een dobber hebben gestaard wordt het ons duidelijk dat ook hier de vissen geen zin hebben in eten en meer dan graag lekker in de zon willen bakken. We besluiten dan ook terug te gaan naar onze vaste stek.

Domaine des Iles - Een paar mooie pen plekken

Terug bij de cabin varen we rustig de lijnen weer uit. Ik krijg vrij snel daarna een run op mijn linker hengel. Als aas gebruik ik een pop-up pineapple met een plastic maïs. Je begrijpt dan wel dat ik verbaasd was dat ik een meerval van 7.80kg zie verschijnen. Ze vreten ook echt alles hier ;)

Domaine des Iles - Meerval 7,80kg 100cm

Snel varen we alle “karper” hengels uit om als laatste de meerval hengels te voorzien van paling. Als deze er net in liggen krijg ik een zakker op mijn meerval hengel. Ik draai de spanning er weer op en alles gaat er vandoor. Ik sla aan een haak daarmee iets groots, wat niet te stoppen is. Na een stevige korte dril knapt mijn lijn jammer genoeg op de wortels van de boom naast ons. Terwijl ik die vis stond te drillen krijg ik een brasem aanbeet op een andere hengel. De Franse buurjongen (jaar of 12) laat ik die binnen halen. Dat vind hij helemaal geweldig. Johan helpt hem uiteindelijk met het onthaken van de brasem. Terwijl hij dit doet zakt een klein stukje aarde weg onder de voeten van Johan wat resulteerde in een natte broek. Gelukkig viel hij er niet in door de hulp van de Franse vader. Terwijl Johan een droge broek aantrek wordt de brasem op de foto gezet door Bernard en dit tot groot plezier van de Franse buurjongen. Terwijl dit gebeurd krijgt de meerval hengel van Johan een terugzakker. Johan hoorde het niet, en reageerde ook niet op onze roep en dus ik besluit aan te slaan. Helaas in het lucht ledige. Na een duidelijke uitleg van Bernard besluiten we onze montages aan te passen.

De schermer valt al weer in als wij de BBQ aansteken. Het doel om vanavond wat vroeger te eten was helaas weer niet gelukt. De lotto BBQ met de gele deksel staat weer vol te branden als er een terugzakker is op 1 van johan’s hengels. Als hij contact zoekt voelt hij iets zwaars er vandoor gaan met zijn boilie. Helaas is deze dril van korte duur en lost de vis voordat we boe of bah konden zeggen. Jammer, wat het zag er naar uit dat dit een beste vis moet zijn geweest. Geen kopschudden zoals je van een Meerval voelt. Gewoon een log zwaar voorwerp dat rustig het weid op zwemt. Voor mij een teken van een grote karper... Maar helaas zullen we dat nooit weten.

Terwijl Johan al balend weer het vlees op de BBQ legt, bespreken we wat er nu eigenlijk gebeurde. Zo analyseren we eigenlijk elke vangst en misser. Veel tijd hiervoor hadden we niet want voor we er erg in hadden ging de meerval hengel van Johan lopen. De montage van Bernard had dus wel degelijk effect wat ik trek na een fikse dril en meerval van 15,80kg op de mat. Met zijn 135 cm past de vis niet in de weegzak en hang er een staart aan de achterzijde er uit. Wat een lappen zijn dat. Dan te bedenken dat de overburen een 100 lbs meerval van bijna 2 meter hebben gevangen. Ik hanteer de meerval met een handschoen aan. Bij een eerdere meerval heb ik eigenwijs mijn vinger goed opengehaald aan de bek. Dat gebeurd me nu niet meer. Klittenband is meer weerhaken :). Als we na de nodige foto’s de vis weer terugzetten trekken we een fles champagne open. Die was eigenlijk bedoelt voor een karper PR maar ja daar doen we natuurlijk niet moeilijk over.

Domaine des Iles - Meerval 15,80kg 135cm

Als we alles klaar hebben voor de nacht besluit Johan naar bed te gaan. Om half 2, als het hout bijna op is, gaan ook Patries en ik richting onze bedden. Ik kijk nog rustig uit over het water. Nu met een volle maan die het hele water oplicht. Ik hoop op een laatste mooie vis deze laatste nacht. Ik vang die vis rond een uurtje of 4, het enige nadeel is dat dit een brasem is. Ja, ja ook in Frankrijk kan ik het.

Domaine des Iles - Ochtendgloren

In de ochtend worden we alle drie rustig wakker. We mogen iets later wegrijden omdat de cabin na ons niet verhuurd is. We maken hier dankbaar gebruik van en breken alles rustig op. Als de auto’s beladen zijn en we allen een overheerlijke douche hebben gehad rijden we rustig weer in de richting van Nederland.

Domaine des Iles is een pracht water. Er is inderdaad hoge dressuur, maar je kan er best een vis vangen. Stalker in de slootjes is zeker een mooie extra optie. Het hotspot paadje heeft ons 1 meerval en een brasem opgeleverd. De natuur had mijn schepnet al geaccepteerd. Het is een mooi gezicht, maar een slecht teken voor de vangsten.

Domaine des Iles - Schepnet één met de natuur

De tips die je krijgt van de eigenaar zijn zeer bruikbaar. Wij hadden heel mooi weer, wat natuurlijk heerlijk is als je aan het vissen bent. Maar ik had wat graag een flinke hoosbui over ons heen gehad. Dan waren de vissen misschien iets actiever geweest. We hebben in ieder geval vis gevangen en een heel gezellig weekend gehad. DdI is zeker een locatie waar ik weer naar heen wil. En ik begrijp dat Johan al weer geboekt heeft voor dit jaar.

Bas (the Carp Specialist): Bedankt voor de goede zorgen
Bernard: Merci pour tous, a la procaine fois!
Johan en Patries: Ik heb genoten, het was bere gezellig!

Domaine des Iles - Gezellig

Buienradar

Advertenties