Het weerbericht voor dit weekend gaf aan dat het zaterdag nog redelijk weer zou zijn, maar zondag niet meer. Dus na de run van vorige week wilde Swiep en ik toch nog eens de vaartplas proberen. Ik zat om zes uur in mijn auto op weg naar Almere. Sms Swiep, wat blijkt... hij zit er al. Dus laag vliegend ik naar Almere.

Daar aangekomen, zit Swiep al lang aan de koffie met beide hengels in het water. Ik heb de Backup-Powered (voerboot) meegenomen en na een half uur kon ik mijn eerste lijn uitvaren. Wat is dat toch geweldig. Wat voer in het midden van de boot, haak aan de achterzijde, je plek bepalen, varen en precies daar droppen.

Swiep heeft wat verhalen van Danny Fairbrass gelezen en gaat een door hem beschreven voer gebruiken. Dit voer ruikt goed en ziet er zeer aantrekkelijk uit (ook voor zijn kat). Ook dit varen we uit met de voerboot. Een niet al te grote hoeveelheid voer met het aas er netjes bij gelegd.

Het duurde niet lang of er kwam een piep op de rechter hengel van Swiep. De lijn ging flink heen en weer, maar geen run en een enkel piepje... Tegelijk zeggen we... “Een brasem”. En jawel, het was een brasem. Als dit de voorbode is voor de dag… dan kan het wel eens zo zijn dat er een mooie karper op de kant zal komen. Maar het blijft rustig, totdat mijn linker hengel licht beweegt en er ook een enkel piepje klinkt... Met zijn allen... “Een brasem”. Het voordeel van dit water is dat de brasem ook redelijk van formaat zijn. Een nadeel is dat een brasem na haking eigenlijk ophoud te functioneren. Het is dus net dat je een plastic zak binnen trekt.

Het staat 1 tegen 1 op het moment dat Swiep naar huis gaat. Het is nu 12 uur en ik zit alleen aan de waterkant. Volgens het KNMI zal het om 12:54 het warmste moment van de dag zijn… Om iets voor enen piept wederom mijn linker hengel één maal... ja, ja, we weten het... en dat is twee. Het weer slaat vanaf dit moment ook volledig om. Heerlijk lente weer. De zon schijnt en de wind gaat liggen en het water komt tot leven. Overal beweging en ja enkele bruisplekken. Ik vaar nu niet meer uit. Met een kleine pva of zelfs zonder gooi ik steeds op dezelfde plek en er zijn steeds piepjes.

De vaartplas vlak voor zonsondergang

Ik ben tot zonsondergang gegaan en heb genoten van de hele dag. Ik hoop dat we dit weer hebben tijdens de wedstrijd over twee weken. Het resultaat van de dag Swiep 1 brasem, Michel 8 brasems. Niet iets om trots op te zijn, maar we hebben niet stil gezeten. Wetend dat karper en brasem op de zelfde plek azen, kan het de volgende keer volledig anders zijn. En ik weet zeker dat ik daar geregeld ga vissen.

Mooi hè?

Nog een opmerking: veel van de brasems hebben paai-uitslag. Dit kan een voorbode zijn dat de karper niet lang op zich laat wachten. Maar hieraan kan je zien dat de natuur al volop bezig is met de lente... Je wordt er gewoon vrolijk van :)

ps. Leuk dat jullie even kwamen buurten. Wim, Yvonne, Evelyne en Maarten.
Maarten de volgende keer niet zo laag overvliegen :)

Advertenties