De voortplanting van de karper is een spektakel die je als je oplet van wel eens kan zien. Wat doen ze tijdens de paai....

De karper is een zeer vruchtbare vis. Mannetjes worden in het 3e jaar geslachtsrijp. Voor de vrouwtjes ligt dat iets later, pas in het vierde jaar.

Als de temperatuur van het water tussen de 18 en de 20 gaden Celsius zit dan is het een goede paaitijd. Meestal ligt dit rond de maanden mei, juni en juli. Maar door de warme winters kan dit wel is wijzigen. Als het opeens slecht weer wordt stoppen de karper ook met paaien.

Als de karper aan het paaien is zwemt hij lange afstanden op zoek naar een mooie paaiplaats, in ondiep begroeid water.

Dit is een periode dat je mooie foto's kan maken. Tijdens de paai is de karper zijn schuwheid en voorzichtigheid kwijt.

Een vrouwtje wordt tijdens de paai belaagd door meerdere mannetjes (3 á 4). Ze stoten met hun bekken tegen het lichaam van het vrouwtje. Dit kan meerdere uren doorgaan. Als het vrouwtje de eitjes wil leggen duikt ze naar de bodem, gevolgd door de mannetjes. Als ze naar boven komt laat ze de eitjes los waar ze vermengt worden het de het zaad van de mannetjes.

De eieren van de karper zijn gelig van kleur, kleverig en doorzichtig. Ze hebben een doorsnee van 1,5 tot 2 mm. Als ze bevrucht zijn, komen ongeveer tussen de 3 en 8 dagen uit. Dit ligt aan de temperatuur van het water. De eieren zijn dan tussen de 4 en 5,5 mm.

Na een paar weken kan je al herkennen dat het gaat om een karper.

Buienradar

Advertenties