Onzevissen.nl rig

Klik op de “lees meer” link om een uitgebreide uitleg te krijgen voor het maken van een rig. Dit is de rig die door de meeste van onze teamleden wordt gebruikt.


Hieronder vind je een stap voor stap uitleg. Iedereen gebruikt zijn eigen rig en dat is ook zeker de bedoeling. Je moet vissen met de materialen waarbij je je goed voelt.

We hebben een serie rigs gemaakt en getest. Telkens komen we op deze rig uit. Het werkt voor ons, misschien ook voor jou.

Stap 1 - Wat heb je nodig

Materialen
Materialen

  • Een schaar
  • Een haak
  • Een stukje krimp van 3 - 4 cm
  • Een boilienaald
  • Onderlijn materiaal (wij gebruiken voor de demo PB Armabraid)


Stap 2 - Beginnen
Knip van de armabraid een stuk van 35 cm. Als je knipt zorg dan dat de lijn strak getrokken is. Hierdoor kan je het zonder rafels knippen.

Stap 3 - Eerste knoop

Enkele en dubbele lus
Enkele en dubbele lus

Boilienaald door lus
Boilienaald door lus

Knoop gemaakt
Knoop gemaakt

Lus aangetrokken
Lus aangetrokken

Maak een lus, hierdoor krijg je een twee lussen een enkele en een dubbele lus. Nu kan je met behulp van een boilienaald de enkele lus door de dubbele lus halen. Als je dit aantrekt krijg je een lus aan het eind van de rig. Hier kan je straks de boliestoppers door heen steken. Dit om te voorkomen dar je boilie van de rig af valt.

Stap 4 - De haak

Draad door oog, naar de punt toe
Draad door oog, naar de punt toe

De rig heeft nu een lus aan de ene kant en niets aan de andere kant. Steek nu de zijde zonder lus door het oog van de haak. Zorg daarbij dat je door het oog steekt naar de punt van de haak. Dus achterzijde van de haak richting de punt. Zie foto. Dit zorgt voor het natuurlijk naar binnensteken van de haak.

Meet de lengte van je “hair”. Het gedeelte waar je uiteindelijk de boilie op bevestigd. Ik heb een voorkeur voor een tussenruimte van 5 mm tussen de boilie en de haak. Maar dat mag/moet je zelf bepalen. Dus 20mm boilie + 5mm tussenruimte = 25 mm vanaf de haakbocht.

Knooploze knoop, bijna vast
Knooploze knoop, bijna vast

Knooploze knoop vast
Knooploze knoop vast

Zorg ervoor dat De hair gelijk ligt aan de steel van de haak. Wikkel er nu een keer of 8 er om heen. Haal dan de het draad wederom door de ook van de haak. Naar de haakpunt toe. Maak nu de knoop nat (speeksel). Hou de haak vast er trek de knoop aan door de rig strak te trekken.

Deze knoop heet de knotles knot.... De knooploze knoop. Je knoopt namelijk niet maar is wel een knoop. Voordeel van de knoop is dat hoe harder je trekt, des te vaster wordt hij.

Stap 5 - De krimp

Krimp op rig
Krimp op rig

Krimp op haak
Krimp op haak

Schuif nu de krimp over de rig en de haak, tot aan de haakbocht. Deze gaan we aan het eind van deze uitleg krimpen door de rig te stomen. Vuur is schadelijk voor de Armabraid. Als je stoom gebruikt is de kans op zwakke plekken een stuk minder.

Stap 6 - Lengte en laatste knoop

Zelfde als de eerste knoop
Zelfde als de eerste knoop

De draai van de dubbele knoop
De draai van de dubbele knoop

Nu de laatste knoop. Lengte van de rig mag je zelf bepalen. Elke lengte werkt beter op verschillende waters, ondergronden en periodes van het jaar. Maar dat is een heel ander verhaal.

Wij vissen met een quick-link systeem. Dit wil zeggen dat de laatste wartel niet gebruikt wordt. De laatste foto laat een quick-link zien. Gebruik je dit systeem niet, dan kan je er nu een wartel aan knopen. Wij maken dus een lus. Maak net zoals bij de eerste knoop een lus. Maar als extra draai je de dubbele lus één keer rond (twist). Hierdoor kan de uiteindelijke knoop niet schuiven.

Nu heb je een rig bijna klaar. Stoom de krimp boven een fluitketel of waterkoker.... Pas daarbij op voor je vingers. Ik gebruik zelf een bbq tang en dit werkt prima. Creëer een overdreven bocht. De stoom is heet en kan je zo verbranden. Als je te jong bent, vraag een volwassene om je te helpen.

De rig af
De rig af

En klaar is je rig. Succes met de vangsten.

Tips:

  • Gebruik voor semi-stiff rigs een coated onderlijn.
  • Verleng de hair 2 cm voor een dubbele boilie.
  • Haal je krimp in lengtes van 1,5 meter bij de electro zaak. Scheelt in prijs.
  • Zorg bij gebruik van de rig wel dat de krimp rond is.
  • Experimenteer met lengtes, kleuren en materiaal.

De korda kwik link

Even een plaatje van de korda site waar je kan zien hoe een kwik link werkt.

Korda Kwik Link

Buienradar

Advertenties