Er zijn een groot aantal karpersoorten in de wereld. Maar wat komen we zo over het algemeen tegen in de wateren van Nederland. We bespreken kort de volgende soorten: De Schubkarper, Rijenkarper, Spiegelkarper, Leder of Naaktkarper, Boerenkarper en Graskarper.

De Schubkarper:
Schubkarper
Kan je herkennen aan de schubben die over het hele lichaam zitten. De snuit van de schubkarper is donker. Aan de boven kan van zijn snuit zitten 4 baarddraden. Zijn boven lip kan iets naar voren daardoor vind hij het fijn om in de modder te snuffelen. Hij eet alleen maar dingen die eetbaar zijn der rest gaat via de kieuwen er weer uit. In Nederland komt de schubkarper het meeste voor van alle karpersoorten. De kans is dan ook groot dat jij er al meerdere gevangen hebt.


De Rijenkarper:
Rijenkarper
Kan je herkennen aan een lijn met even grote schubben. De schubben groeien van zijn staart tot zijn kieuwen. De rijenkarper is heel zeldzaam in Nederland, er zijn maar weinig echte reijenkarpers. De rijen moeten namelijk echt lopen en hij mag verder nergens schubben hebben. Heeft hij dit wel, dan is het al direct geen rijenkarper meer. Een perfecte rijenkarper is natuurlijk een prachtige vis waar je zeker trots op mag zijn. De kans dat je er één gaat vangen in Nederland is zeer klein, maar het kan altijd.


De Spiegelkarper:
Spiegelkarper
Een spiegelkarper heeft schubben maar die zitten niet overal op het lichaam. De spiegelkarper is een wat zeldzamer soort. Het heet een spiegelkarper omdat hij weinig schubben heeft. Deze karper groeit veel sneller dat de schub en de boerenkarper. Tegenwoordig zijn er steeds vaker uitzettingen van spiegelkarpers in Nederland. Dit om ervoor te zorgen dat er meer variatie in het bestand komt. Daarnaast is het voor visverenigingen een geweldige oplossing om in korte tijd ook grotere karpers in de wateren te hebben zwemmen. In een paar jaar kunnen ze namelijk al een stuk zwaarder zijn.


De Leder of Naaktkarper:
Lederkarper
Deze karper soort lijkt veel op de spiegelkarper. Hij heeft op zijn rug en vlak bij de staart een paar schubben zitten. Op de andere plekken van zijn lichaam heeft hij geen schubben zitten. Hij heeft een dikke huid daardoor is hij nog een beetje beschermd is, maar dit is ook de reden dat hij lederkarper wordt genoemd. Ook deze karper soort komt je in Nederland niet veel tegen, wordt hij gevangen dan krijgt hij meestal al snel de naam spiegelkarper. Als je dan beter kijkt zal je ontdekken dat het gaat om een lederkarper.


De Boerenkarper:
Boerenkarper
Deze karper is slank. Veel mensen halen de boerenkarper en de schubkarper door elkaar. Hij word niet echt groot vergeleken me de andere karpers. De boerenkarper staat in de top van de hengelsport voor zijn mooie gevecht. Zeker vroeger werd hier vaak gericht op gevist. Je kent het vast wel als je een opa hebt/had die ook graag een hengeltje uitgooide. Zij hadden het vaak over het vangen van een mooie boerenkarper.


De Graskarper:
Graskarper
De graskarper komt uit oost China en is hier in Nederland uit gezet. Qua uiterlijk lijkt hij een beetje op de kopvoorn. Deze karper is smal maar lang. Als met al kunnen ze een aardig gewicht halen. Er zijn er al meerdere gevangen boven de 20 kilo. Wel goed om te weten is dat een graskarper helemaal gek wordt op het moment dat hij/zij het schepnet ziet. Zorg er dus voor dat je de slip van je molen ver genoeg hebt openstaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is dit ook een gevoelige vis die veel stress ervaart. Hou hem dus zo kort mogelijk op de kant en zet hem dus zo snel mogelijk terug te water.

Buienradar

Advertenties