Daiwa Linear-X 5500

Ik heb sinds kort mijn molens vervangen voor een nieuwe molen op de markt. Dit is de Linear-X 5500 van Daiwa. Ik heb de molens als eerste in mijn handen gehad op de Carp2009. Maar je kan ze ook zien op de Gratis DVD van Korda. Daar vertelt Danny Fairbrass over deze molen.
Je kent dat wel je ziet iets en het laat je niet meer los. Nu heb ik ze. Ik zal mijn bevindingen delen met jullie door ze hier te bespreken.

Persoonlijk vind ik de molens een super uiterlijk hebben. Strak, modern, stevig en "snel". Snel dat zijn ze. Er wordt 89cm lijn binnen gehaald door één omwenteling van de dubbele hendel. Deze hendel is zowel links als recht op de molen te zetten. Wat je zelf prefereert. Van deze molen heeft Daiwa 4 formaten op de markt gezet. Alle 4 hebben ze een advies verkoopprijs van € 249,-. Maar ze zijn er voor minder.

Daiwa Linear-X - Linkerzijde

De Linear-X heeft een vrijloop systeem. Persoonlijk vis ik graag met een vrijloop systeem. Als je van deze molen het vrijloop systeem aanzet kan je deze slip op de achterzijde stellen. Als het vrijloopsysteem uit staat zit de slip instelling voorop. De slip is subliem op deze molen. Geen hapering, en het geluid wat deze maakt in de vrijloop stand, maakt bijna piepers overbodig. Een geweldig ratelgeluid. De vrlijloop slip kan heel los gezet worden.

Daiwa Linear-X - Baitrunner

Verder heeft de molen een geweldige dikke beugel. Mijn eerdere molens kregen het er nog wel eens van langs in mijn foudraal, met gevolg, kromme beugels. Dit is bijna onmogelijk met de Linear-X. De beugel kan ondanks dat de spoel in de hoogte stand, nog steeds geopend worden. Ook dit kan niet bij elke molen.

De spoel zelf heeft een grote lijn capaciteit. De 5500 welke ik heb is een grote versie. Deze kan 440 meter 0,35mm hebben. Ik zelf vis gevlochten. Dan kan er nog meer op. Ook zitten er twee lijnclips op. Beide aan één zijde van de spoel. Deze lijnclips kan je met je nagel iets lostrekken. Daaronder zitten geen scherpe randen. Ik gebruik de lijnclip bijna altijd en ik heb nog geen beschadigingen op de lijn. Ondanks herhaaldelijk clippen op dezelfde plek.

Daiwa Linear-X - Spoel

Onder de spoel zit een beschermring. Deze ring voorkomt dat je lijn om de as heen kan draaien. De lijn wordt tegengehouden door de ring. Theoretisch kan deze onder de spoel komen, maar daar wordt de lijn op twee plekken tegengehouden. Dus mocht het gebeuren, kan je de lijn strak houden en terug draaien met de molen, en je lijn is weer vrij. Daar is goed over nagedacht.

Daiwa Linear-X - Rechterzijde

De body van de molen is van aluminium. Dit maakt de molen ondanks zijn formaat 740 gram. Alle modellen hebben 8 kogellagers. Al met al vind ik het een geweldig molen. En als je een volle run krijgt is het een genot om de molens te horen. Als je aan het drillen bent, blijft het een genot.

Model Ratio  ømm/m cm/wenteling Gram  Kogellagers
4000 4.6:1 0.32/240 77 710 8
4500 4.6:1 0.32/320 77 710 8
5000 4.6:1 0.35/360 89 740 8
5500 4.6:1 0.35/440 89 740 8

Link naar de website

 

onze mening (4,5/5,0)

Positief
• Veel lijn capaciteit
• Ook de reserve spoel is aluminium
• Sterk en robuust
• Mooie vormgeving
Negatief
• Stevige prijs
Conclusie
De molen is kostbaar, maar je merkt ook wel degelijk verschil in kwaliteit.

Advertenties