Interview met: Parry Vermeulen

Wat is je naam?
Parry Vermeulen.


Wat is je leeftijd?

30 jaar; dat roep ik tenminste al 10 jaar lang.

Wat is je woonplaats?
Ravenstein.


Ben je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?

Geen tijd voor vaste relaties, anders zou ik ook zeker gevraagd zijn voor ‘Help mijn man heeft een hobby’!

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?

Vissen op alle vissoorten over heel de wereld!

Hoe ben je met het karpervisvirus besmet geraakt?
Misschien wordt dat het meest duidelijk wanneer je deze passage uit mijn artikel Karper roots uit Karper 41 leest:
Mijn levenslange veroordeling begon allemaal toen ik na het inpakken van mijn vaste stok (waarmee ik elke zaterdagochtend de mooiste brasems en zeelten ving) had ingepakt en eens nieuwsgierig een stukje meeliep met Frank, een plaatselijke, ‘echte’ volwassen karpervisser, waar ik erg tegen opkeek. Frank maande me om vooral heel zachtjes te lopen en vooral geen onverwachte bewegingen te maken, op het moment dat we bij een over het water hangende treurwilg aankwamen. Aan zijn hengel zat niet meer dan een minuscuul dobbertje en een grote haak, die hij door een grote aardappel gefleurd had. Behoedzaam belandde de grote pieper onder de wilgentakken; had hij daar soms iets gezien? Enkele seconden later fluisterde hij zachtjes maar opgewonden: “zie je hem, zie je hem? Daar, die schim; karper!” Nu zag ik hem ook; “wow” was het enige wat ik kon uitbrengen. Doodstil zagen we hoe de schim recht over de op de bodem liggende aardappel zwom, even stopte en vervolgens recht naar beneden dook! “Hij heeft ‘m gezien”, siste Frank. En ja hoor… enkele seconden later tikte het minidobbertje even op-en-neer en schoot vervolgens als een raket de diepte in! Wat toen volgde; de knal, de run, het strijdgeweld en uiteindelijk een monsterkarper (waarschijnlijk rond de 20 pond) op de kant. Het heeft mij nooit meer losgelaten; ik was voor eeuwig door het virus gegrepen!

Hoeveel jaar vis je al actief op karper?
Zo’n 24 jaar.

Een mooie vis van Parry Vermeulen

Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Tijgernoten, tijgernoten en nog eens tijgernoten! Waarom? Nou gewoon omdat ik er werkelijk altijd en overal goed op gevangen heb! Zeker wanneer ik de vangsten vergelijk met die van geconserveerde ready mades van vroeger. Tegenwoordig zijn natuurlijk wel goede boilies te koop, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar vacuüm getrokken freezer baits zonder conserveermiddelen.

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Vroeger rolde ik ze altijd zelf, waardoor ik echt een topkwaliteit boilie kon maken. Zoals gezegd vis ik nu met tijgers of freezers.

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Een op de haak uitgebalanceerde standaard rig. Wel met een stevige (superscherpe!) haak, omdat die niet snel uitbuigt en het gewicht van de haak zelf een positief effect heeft op het inhaken mijns inziens.

Wat is je favoriete montage systeem?
Dat is heel sterk afhankelijk van de omstandigheden!

Vis je liever alleen of met een vismaat?
Liever met een vismaat; dat is gemakkelijker bij het uitroeien, drillen fotograferen enz. Bovendien is het en stuk gezelliger en in sommige gevallen veiliger!

Hoe ziet jou ideale vismaat eruit?
Meestal ongeschoren haha!

Een mooie vis van Parry Vermeulen

Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
Overdag lekker pennen of met een korst op zicht vissen is helemaal super natuurlijk! Maar op grote rivieren bijvoorbeeld, is 24 per dag statisch vissen vaak het meest productief gebleken.

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Nieuw, groot, onbekend, liefst met de kans op een nog nooit eerder gevangen dikke karper. Ik heb weinig trek om 12 weken per jaar op Rainbow Lake te bivakkeren in de hoop de gelukkige te zijn die deze keer het wereldrecord mag landen...

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
Tijdens de Tour de Carpe (zie: Hier) heb ik op een heel mooi uitziend betaalwater twee twintig kilovissen gevangen,waarmee ik binnen een paar dagen mijn persoonlijk record verbrak. Een fantastische ervaring natuurlijk.

Wat is jou mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?

Nog mooier dan het verbreken van je persoonlijk record, is het vangen van een superkarper va 19 kilo op een reuzenwater in Turkije (zie Karper 48)! Of wat dacht je van oranjegekleurde maagdelijke spiegels uit een bergmeer in de binnenlanden van Mexico (zie Karper 43)?! Maar ook het vangen van een superschuwe karper op een korstje blijf ik een uitdaging vinden. Ik kan dus van bijna alles binnen de karpervisserij genieten!

Wat is je grootste karpervisblooper?
Ik citeer weer uit het Karper roots artikel:
Ik herinner me nog heel goed de laatste sessie waarmee ik met een gewoon klapstoeltje viste; je kent ze wel, gewoon een ijzeren frame met een stuk kunststof doek als zitting en rugleuning. Gemiddeld zaten we 36 uur per weekend op zo’n stoeltje; we sliepen er ook gewoon op. Het zal een uur of drie ’s nachts geweest zijn. Het had al urenlang onophoudelijk geregend; de steile oevers waren veranderd in een grote, gladde modderpoel. Toen klonk er plots een lange fluittoon uit mijn Optonic; de staafwaker met breeklichtje knalde heftig op en neer en vele meters lijn vlogen van de molenspoel! Ik sprong op, tenminste dat dacht ik… Doordat ik al urenlang stil had gezeten, had de voorste ijzeren rand van het stoeltje de bloedtoevoer van mijn bovenbenen volledig afgekneld en ik had geen enkel gevoel of kracht meer in mijn benen. Op het moment dat ik op wilde staan, smakte ik zonder pardon plat op mijn bek, voorover in de blubber! De Optonic bleef maar doorgillen en paniekerig kwam ik overeind… Klabang, dit keer lag ik gestrekt op mijn rug doordat ik achterover gedonderd was! Piiieeeep! Ik moest naar mijn hengel! Als een volleerd militair tijgerde ik vervolgens puur op armkracht naar mijn hengel, een dik spoor in de modder achterlatend. Kun je je een beetje voorstellen hoe ik eruitzag na dit hachelijke modderavontuur? En kun je begrijpen dat Gert-Jan helemaal in een lachstuip lag na deze ongeïmproviseerde toneelvoorstelling? Maar ik had de vis wel! En dat hij 7 pond zwaar was doet er niet toe…

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Afhankelijk van het aantal sessies/reportages, maar ergens rond de 500/1.000 uur schat ik.

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Zoveel mogelijk, maar door de grote afstanden is het helaas niet altijd mogelijk om te voeren bijvoorbeeld. Wat ik heel belangrijk vind is van tevoren zoveel mogelijk te weten te komen over het water wat ik ga bevissen qua dieptes, bestanden dressuur enz enz. Op internet kun je tegenwoordig héél veel belangrijke info vinden, maar het liefst praat ik toch met (lokale) vissers die ervaringen hebben daar in de buurt.

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
Een enorm maagdelijk en onbekend monster van wereldrecordformaat vangen op een groot stuwmeer! Denk bijvoorbeeld aan het Spaanse Orellana...

Heb je nog wijze raad voor je mede-karpervissers?
Geniet in het leven van alles wat er om je heen gebeurt en wat je ziet! Bevalt het niet wat je ziet, ‘verkas’ dan!

Een mooie vis van Parry Vermeulen

Parry: Bedankt.

Buienradar

Advertenties