Interview met: Leon Hoogendijk

Wat is je naam?
Leon Hoogendijk


Wat is je leeftijd?
45

Wat is je woonplaats?
Verjux – Bourgogne - FrankrijkBen je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?

Getrouwd – 3 kinderen die al weer groot en de deur uit zijn...

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?

Fotografie, Amerikaanse blues muziek, exotisch zeevissen

Hoe ben je met het karpervisvirus besmet geraakt?
Als kind, pa nam me altijd mee naar de waterkant...

Hoeveel jaar vis je al actief op karper?
Vanaf kind’s af aan heeft de karper me altijd gefascineerd...Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Crab n°1 boilie omdat ik er overal en zelfs instant onbeschoft veel mee vang!

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Ik vis met boilies uit m’n eigen range omdat ik weet wat erin zit en omdat ik ze thuis in de keuken toch niet beter maakt.

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Voor de rivier of op grote reservoirs en op een weide voerplek: zwaar wartellood, lange onderlijn van 30 lb fluorocarbon, Deep Gripper haak maatje 2, lange soepele hair en 2 gewone 25mm boilies om het een beetje selectief te houden.

Op meertjes met behoorlijk wat hengeldruk op kleine voerplekjes of met single hookbait: zwaar inline lood, korte combilink (50 lb stifflink + enkele centimeters soepele braid, Mouthsnaggertje, Deep Gripper haak maatje 4, lange soepele hair met één kleinere boilie of een kleine snowmannetje.

Wat is je favoriete montage systeem?
Zie antwoord op vraag 10

Vis je liever alleen of met een vismaat?
Hangt van de stek af, maar vind het wel gezelliger met z’n tweeën

Hoe ziet jou ideale vismaat eruit?
Vriend voor het leven, denkt met je mee maar toch op een andere manier, houd van koffie zetten (zelfs om vier uur s’morgens) en vlees braden, houd van avontuur en heeft nooit vangstgarantie nodig!Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
Overdag! Ik stem mijn visserij steeds meer op het dagvissen af (door s’nachts bij te voeren en rust aan de stek te geven). Ik hou ervan om goed te slapen en heel vroeg op te staan. Vissen laten zich het eerste half uur van de dag het gemakkelijkste zien, daar leer je meer van dan al slapend op een blinde manier door te vissen.

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Rivier, vanwege de authentieke grote vissen en omdat daar het mysterie het grootste is en het een eeuwige puzzel is waarvan je de stukjes elk jaar opnieuw moet weten te vinden. Het blijft boeiend.

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
Bulldozer, schub, Orient oktober 1993, 31,8 kg.

Wat is jou mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?

Ik denk dat de vangst van Halfmoon op Cassien in mei 1993 mij de grootste euforische kick gegeven heeft. Maar ik heb heel veel mooie momenten in het karpervissen beleeft en ik denk dat er nog veel mooie momenten gaan komen.

Wat is je grootste karpervisblooper?
Een sessie in Servië tijdens de burgeroorlog. Een rampsessie, alles ging mis, mijn nieuwe auto werd gesloopt, onze visgids werd opgepakt en ging de gevangenis in, onze boot werd in beslag genomen, iedereen was daar 24 uur per dag straalbezopen en er werd zelfs op ons geschoten! Het was gewoon te gek voor woorden...

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Ik schat zo tussen de 1500 en 2000 uren, vooral tussen half maart en begin november. Wintervissen doe ik nog maar weinig omdat ik dan het meeste werkt.

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Ik hou wel van veel voorvoeren op de rivier maar doe het alleen als ik er een goede feeling voor heb. Er zijn jaren geweest dat ik bijna een ton boilies gebruikte maar de afgelopen jaren ligt dat zo rond de 300 kilos per jaar.

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
Ik heb geen ambities en vis uitsluitend voor m’n plezier. Ik hou wel van grote karper vangen maar het hoeven er niet persé veel te zijn op een jaar. Het plezier haal ik meer uit het vissen zelf, dat probeer ik zo goed mogelijk te doen. Het eindresultaat is minder belangrijk en daar komt sowieso veel geluk bij kijken.

Heb je nog wijze raad voor je mede-karpervissers?
Laat je niet gek maken door grote vissen of mensen die veel grote vissen vangen! Hoe meer je er wilt, hoe slechter je slaapt en hoe minder je leeft!Leon: Bedankt.

Buienradar

Advertenties