Interview met: Jos Holla

Wat is je naam?
Jos Holla.


Wat is je leeftijd?
46 jaar (bouwjaar 1964).

Wat is je woonplaats?
Almere.Ben je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?
Ik ben inmiddels ruim 20 jaar samen met mijn vrouw Anja, en we hebben een jongen van 20 (Mike) en een dochter van 16 (Wendy).

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?
Ik mag graag achter de PC zitten, beetje rondsurfen (voornamelijk op hengelsport gerelateerde sites), ik kijk graag naar voetbal en ik kijk zeker ook graag naar de Formule 1.

Hoe ben je met het karpervisvirus besmet geraakt?
Ik ben toen ik een jaar of 20 was met een oom een dagje naar de Bosbaan gegaan, ik was nog met de 2e hengel bezig of er hing al een karper aan de eerste. Vervolgens ben ik een aantal jaar vrij regelmatig naar de Bosbaan gegaan, met doorgaans redelijk succes. Toen verhuisde ik naar Almere, en hoewel het eerst niet zo wou vlotten hier gaat het tegenwoordig wel aardig.

Hoe veel jaar vis je al actief op karper?
Inmiddels al ruim 25 jaar, waarbij ik vooral de laatste paar jaar toch wel een heleboel geleerd heb. Zeker ook omdat ik in die periode veel nieuwe vismaten heb gekregen in Flevoland, die er doorgaans iets serieuzer mee bezig waren dan ikzelf.

Een mooie vis van Jos Holla

Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Ik heb geen favoriete aassoort, ik vlieg continue alle kanten op. Pop-up, gewone boilies (geen ready mades) maar ook maden mag ik graag gebruiken. En niet te vergeten plastic aas.

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Ik ben bevriend met Arie Oudshoorn van Flevobaits, dus als ik bollen nodig heb dan haal ik ze gewoon even op. Ik moet er wel bij zeggen dat ik per jaar misschien 15 kilo gebruik, dus wat dat betreft valt het wel mee allemaal. Vroeger heb ik zelf wel veel gerommeld, maar daar heb ik nu geen zin meer in.

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Ik vis graag met een D-rig, omdat die nooit in de war komt tijdens het ingooien. Als ik met gevlochten onderlijn vis gebruik ik vaak een simpele rig met een Gamakatsu super hook, ik ben daar wel tevreden over. Doorgaans wel wat putty op de onderlijn, en nooit een al te lange hair.

Wat is je favoriete montage systeem?
Voornamelijk gebruik ik de safety clip. Maar als ik zeker weet dat er een harde bodem is gebruik ik liever nog inline lood. Verder gebruik ik eigenlijk altijd leadcore, ik vind dat mooi spul. Visveiligheid staat wel voorop, dus ik controleer altijd of het lood los kan komen, en ik vis doorgaans zonder weerhaak. De chod rig vind ik voor onze wateren niet nodig, ik wil dit jaar wel wat meer met ‘los’ lood gaan vissen, omdat ik het kopschudden van de vis wel als een probleem zie.

Vis je liever alleen of met een vismaat?
Liever met een vismaat. Alleen ga ik ook wel, maar doorgaans vind ik dat toch wat saaier. Overigens staan bijna al mijn sessies in het teken van 'een gezellig dagje of nachtje vissen'. Net als bij de wedstrijden. Leuk als ik win, maar zeker niet belangrijk.

Hoe ziet jou ideale vismaat eruit?
Iedereen heeft zijn eigenaardigheden, dus echt een ideale vismaat ken ik niet. Ik vind het juist leuk dat iedereen een verschillende mening over dingen heeft, maar ik vind het belangrijk dat hij die dan wel uitspreekt. Het is leuk als je iets van elkaar kunt leren tijdens zo’n sessie.

Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
Alles op zijn tijd. Ik ga nooit alleen 's nachts, dus als de mogelijkheid er is om samen met iemand een nachtje te gaan dan kies ik daar graag voor. Ik vind dat 'kamperen' ook wel erg leuk eerlijk gezegd.

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Ik kan me nog prima vermaken op de kanalen hier in Flevoland, maar het is jammer dat al die vissen zo hetzelfde zijn. Alleen daardoor al kijk ik wel eens naar de randmeren, ik heb er samen met Arie (op zijn voerplek) een keer een schitterende spiegel gevangen, dat is op die wateren mogelijk en dat maakt het toch wel weer apart.

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
De grootste vis tot nu toe ving ik op Abbey Lake, een Spiegel van 34,7 pond. De zwaarste uit de polder is volgens mij iets van 24 pond. Eerlijk gezegd heb ik hier nooit een weegschaal bij me, doorgaans ligt het gewicht hier toch rond de 12 pond.

Alles goed zetten

Wat is jou mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?
Dat is tot nu toe die Spiegel die ik op de randmeren gevangen heb. Het was sowieso een fantastische sessie, niet al te veel vis, maar wel een schitterende locatie. En ik heb een keer een sessie gemaakt op een stek die alleen met een boot bereikbaar was. Aangekomen hebben we de stek moeten creëren door eerst 2 meter hoog riet en brandnetels plat te trappen. Maar toen het klaar was en alles stond op zijn plek leek het wel een paradijsje, helemaal top!!

Wat is je grootste karpervisblooper?
Behalve dat ik wel eens een vis heb laten stuiteren staat me verder geen blooper bij eigenlijk......

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Ik vis iedere 2 weken wel een keer een paar uurtjes, dus dat zal zo’n 120 uur zijn. Dan nog een stuk of 10 sessies van 1 of 2 nachtjes, kom ik op zo’n 480 uur uit denk ik.

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Eigenlijk wel. Ik ben sowieso graag thuis bezig met rigs en dergelijke, maar ook als ik weer thuis ben mag ik graag de boel weer netjes oppoetsen.

Nog een mooie vangst

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
Ik zet me graag en vaak in voor de belangen van de karpervisser uit Flevoland, ik zou het mooi vinden als het nachtvissen daadwerkelijk vrij wordt gegeven en ik dat samen met gemeente, Sportvisserij Nederland, Federatie en handhavers tot een succes kan maken.

Heb je nog wijze raad voor je mede-karpervissers?
Zorg dat visveiligheid altijd bovenaan staat (check je rigs voordat je ze inzet), en hou de boel netjes, zeker bij het nachtvissen. Geniet van het vissen, en denk erom: 'je leeft maar 1 keer!'. Dus als je graag een nachtje wil pakken, maar het mag eigenlijk niet, gewoon doen. Gaat het een keer mis? Jammer dan.

Jos, Bedankt!

Buienradar

Advertenties