Interview met: Felix van Marel

Wat is je naam?
Felix van der Marel.


Wat is je leeftijd?
33 jaar.

Wat is je woonplaats?
Oude Wetering.Ben je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?
Zie verder in het interview zou ik zeggen!

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?
Graffiti, tekenen en lezen.

Hoe ben je met het karpervisvirus besmet geraakt?
Via mijn buurjongen op zeer vroege leeftijd.

Hoe veel jaar vis je al actief op karper?
Gericht op hoofdzakelijk karper een kleine tien jaar.

Een mooie vis van Felix van Marel

Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Freezerbait! Zelf bepalen wat er in gaat en kakelvers. Twee cruciale factoren in mijn ogen als het, in veel gevallen, op het aas aankomt. Dus het verschil maken tussen vangen en blanken.

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Nee ik rol mijn aas niet zelf. Ik laat grondstoffen in bulk aanvoeren en een bevriende visser draait het voor mij weg. De grondstoffen kunnen zowel van een sponsor komen maar ook uit “eigen zak” qua kosten. Op aas mag niet bezuinigd worden!

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Lastige vraag en dat zijn er meerderen. Het ligt maar net aan de situatie. Zou ik er één in het algemeen moeten kiezen is dat in negen van de tien gevallen een combi-rig. Hier aan kan dan nog het één en ander versleuteld zijn.

Wat is je favoriete montage systeem?
Door gemakzucht en als het goed loopt een safety clip systeem. Toch geef ik de voorkeur eraan om met inline lood te vissen. Beide kunnen in combi zijn met gewoon wat tube en de hoofdlijn doorgetrokken tot aan de clip of het inline lood. In extreme gevallen wordt dit al gauw een stuk leadcore of stevig voorslagmateriaal.

Vis je liever alleen of met een vismaat?
In het begin viste ik nooit alleen en was het meer “campingvissen” voor de gezelligheid. Toch na de nodige publicaties en zogenaamde vismaten die je nooit meer ziet kan het alleen vissen ook zeer aangenaam zijn. Iets wat ik ook jaren met regelmaat hebt gedaan. Het lijkt er dan soms ook op dat je meer vangt omdat je er nog meer mee bezig bent. Toch betrap ik mijzelf er op dat ik het ook wel weer, de laatste tijd, kan waarderen als ik niet alleen aan de waterkant zit. Ja, alleen is tenslotte ook maar alleen. En als je een vismaat hebt die ook kan lachen als jij een dikke vangt in plaats met een lang gezicht zich op te stellen dan zou ik zeker niet alleen gaan zitten.
Een lolletje mag en samen vissen kan geen kwaad zolang je beiden maar ook serieus kan zijn als dat nodig is.

Hoe ziet jou ideale vismaat eruit?
Dat weet zé! 27 lentes jong, lang, blond met groene kijkers en ze kan nog vissen ook! Zeg maar mijn ideale vismaat en droomvrouw in één!

Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
In het begin was ik echt iemand die alleen in het donker aan de waterkant te vinden was. In mijn ogen was er overdag geen schub te vangen. Toch lag dit hoofdzakelijk aan de type wateren die ik beviste. Eenmaal door de jaren heen heb ik ook op wateren gevist waar je juist op de dag moet wezen. En dan niet zozeer dat je er in de nacht niks kan vangen maar ook omdat er bijvoorbeeld op sommigen van dit soort wateren een nachtvisverbod geldt. En ja ik overtreed natuurlijk nooit de wet...

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Het liefst gesloten en stijf van de dressuur. Dat is toch wel mijn ding. Toch sta ik overal voor open en heb ik bijvoorbeeld ook het Albert-kanaal bevist, grote meren in Servië en Duitsland en ga zo maar door. Toch blijft water met een tikkeltje dressuur mij echt boeien. Puur vanwege het feit dat je daar alles uit de kast moet halen en dat is wel mijn drijfveer om door te blijven gaan. Zeker in Nederland.

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
Dat is een stokoude Servische Spiegelkarper die net geen twintig kilo op de weegschaal aangaf. Een prachtige vis waar ik tot op de dag van vandaag zeer tevreden mee ben. In mijn ogen zijn het ook niet de ponden die tellen maar de schoonheid van elk exemplaar. En ja natuurlijk is het vangen van een grote vis fantastisch en natuurlijk wil ik ze ook graag vangen. Maar ik ben totaal geen targetvisser en de wateren die ik zelf bevis zijn vaak ook niet de wateren waar dit slag vissen, qua gewichten, met bosjes tegelijk rondzwemmen.

Zicht vanuit een tent

Wat is jou mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?
Dat zijn er velen. Toch het mooiste blijft de natuur om je heen. Het wakker worden met de dauw op je tent. Een dampend bakkie koffie onder de luifel. Beetje turen hoe de meerkoeten en eenden oorlog voeren om wat bollen. En dan opeens die run... Onbetaalbaar!

Wat is je grootste karpervisblooper?
Het terug zetten van een kleine graskarper waarbij ik, door dat ik geen houvast kon vinden, pardoes met een koprol de graskarper achterna ging. Zeik en zeiknat...

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Verschillend! Er zijn jaren zoals 2003, 2005 en 2006 geweest dat ik bijna aan de waterkant woonde. 3000 uur in een jaar was niet eens gek. Het zal nu denk ik de helft zijn. Ik hou mij daar niet zo mee bezig. Heb ik zin om weg te gaan en te vissen dan pak ik simpelweg mijn spullen...

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Wat is veel tijd? Onderlijnen knoop ik meestal ter plekke en voeren kan. Toch vis ik zelf graag vaak via een hit and run principe dus twee a drie keer voeren, paar rondjes en dan in een dag of nacht afromen. Klinkt simpel en is het ook maar kan zeer lonend werken.

Een test van Felix

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
Ik zou het fantastisch vinden om voor een magazine in het wereldje te werken. Voor de rest heb ik niet echt ambities of de rush om iets te bereiken. Volgens mij is alles al zo´n beetje bereikt en worden de meeste dingen alleen maar “opnieuw” uitgevonden!

Heb je nog wijze raad voor je mede-karpervissers?
Karpervissen is niet zo ingewikkeld en als je echt iets wil dan kan je dat bereiken! Doelen mag je aan jezelf stellen en zijn er om behaald te worden. Maar zorg vooral dat het vissen geen frustratie wordt. Geniet gewoon!

Felix, Bedankt!

Buienradar

Advertenties