Interview met: Bob van Biemen

Wat is je naam?
Bob van Biemen.


Wat is je leeftijd?
35.

Wat is je woonplaats?
Loosdrecht.Ben je vrijgezel, samenwonend, getrouwd, kinderen?

Getrouwd met Jolanda.

Heb je naast karpervissen nog meer hobby’s?

Fotografie & Schaatsen.

Hoe ben je met het karpervisvirus besmet geraakt?
Via een goede vriend (Mario) die al op karper viste toen ik nog alleen wit en roofvis deed.

Hoeveel jaar vis je al actief op karper?
15 jaar ongeveer.

Sfeer is alles

Wat is je favoriete aassoort en waarom?
Zonder enige twijfel de boilie, er is geen aas zo veelzijdig, Je kan er alles tot in de details in aanpassen en de variatiemogelijkheden zijn oneindig. Ook kan de boilie in tegenstelling tot een partickle of ander aas altijd mee met zijn tijd door de komst van nieuwe technologieen en ingredienten zoals de wateroplosbare en vloeibare toevoegingen en melen. Je kan er makkelijk een hobby binnen een hobby van maken om met boilies bezig te zijn.
Een broodkorst is en blijft een stukkie brood en een maiskorrel blijft ook maar een maiskorrel. Vlak de partickle echter niet uit.... helemaal niet met een pennetje.

Als je met boilies vist koop je ze of rol je ze zelf?
Hangt van de situatie af, Voor een week frankrijk neem ik voor 3 a 4 dagen zelfdraai bollen mee en voor de rest van de week shelflife’s. Die kunnen als er wat overblijft zo weer de kast in. Ik ben in de gelukkige positie te beschikken over een boilie machine waarmee ik makkelijk 100kg per dag kan maken en daarnaast over een hengelsportwinkel met een onbeperkte keuze aan ingredienten smaken en toevoegingen. En een vrouw die een groothandel runt waar zij Ocean Fresh boilies mee importeerd vanuit de UK. Je zal wel denken, you lucky basterd maar het is ook kei hard werken, 6 a 7 dagen per week soms wel 16 uur per dag. De visuren worden daardoor erg schaars. Een goede instant ready boilie kan dan je korte avond sessies wel redden. Heb ik wat meer tijd, dan voer ik voor met een zelf gemaakte bol.

Wat is jou favoriete rig en waarom?
Gamakatsu super-snag haak, met een zeer korte line alighner van fox krimpkous. Geknoopt met snakebite gold 15lb. 1 cm gestript tot de haak. Lengte van de rig varierend tussen de 6!!! En 15cm.
Waarom? haakt zeer snel (lees onverwachts) op korte lengte en afgelopen jaar maar 1 losschieter op gehad onder zeer zware omstandigheden. De haak zit altijd netjes in de onderlip en maakt geen lelijke wonden. Ook bij zwaar obstakelwater en op rivieren te gebruiken in kleinere maten (6 en 8)

Wat is je favoriete montage systeem?
Vastlood system, inline of loodclip, afhankelijk van de bodemgesteldheid. Wel bijna altijd met flying backleads en soms met leadcore. De chod (zonder onderstopper) bij zwaar begroeide wier bodems. Als je die onderste stopper gewoon weglaat werpt het beter en creeer je een zeer lang en effectief bungy effect dat deels voorkomt dat de vis het geheel los kan schudden.

Vis je liever alleen of met een vismaat?
Het liefst met mijn vrouw Jolanda (vist ook). Maar ook wel alleen. Soms ook met andere vismaten ik vind het allemaal prachtig.  Als ze maar bereid zijn om geregeld te verkassen.

Hoe ziet jou ideale vismaat eruit?
Zoals jolanda.

Heb je een voorkeur voor overdag of ‘s nachts vissen en waarom?
Nachtvissen vind ik het leukst vanwege de charme en het er tussen uit gevoel. Maar overdag vis vangen tijdens een sessie van enkele dagen vind ik leuker dan kloten in het donker.

Op welk type water vis je het liefst en waarom?
Grote franse stuwmeren en rivieren, je weet nooit wat er gaat gebeuren, het kan alle kanten uit het is dan vaak alles of niets, dat onverwachte trekt mij nog steeds het meeste aan. Soms moet je er achteraan jagen en is verkassen een dagelijkse bezigheid. 7 verschillende stekken in een week is dan een optie. Het leuke is dat je dan wel kan voorvoeren, ook in Frankrijk.

Wat is je persoonlijk record en waar heb je deze gevangen?
Mega mooie en oude Spiegel op de Seine, zie foto.

De recordvis van Bob

Wat is jou mooiste ervaring met betrekking tot karpervissen?

De tijd op ons prive eiland in Reeuwijk, samen met vismaat Mario hadden we een paar jaar een eiland gehuurd om te vissen, wat hebben we daar gelachen.

Wat is je grootste karpervisblooper?
Tijdens zwaar onweer een run krijgen, rits van de overwrap zit vast door de wind, dan maar onder de deur door schieten. Krak, schouder uit de kom.
De vis nog wel gedrild met de hengel tussen de benen zittend op de grond en met een arm draaien en scheppen. Hierna naar het ziekenhuis met alle spullen nog aan het water achter latend. Nadat de schouder terug gezet was weer terug om met 1 hand alles af te breken. Koste me wel een plu en een set rvs banksticks en buzzerbars.

Hoeveel uren per jaar vis je op karper?
Geen idee, Ik houd de uren niet bij. Ik ga minstens 6x per jaar voor een dag of 3 naar Frankrijk, 1 a 2 keer per jaar voor een week naar frankrijk. Daarnaast nog wat pen en oppervlaktevisserij in de avonduren en overdags. En hier en daar een dagje of een nachtje, soms een weekeindje in nederland voor de gezelligheid met vrienden.

Besteed je veel tijd aan de voorbereiding?
Terloops ben ik er dagelijks mee bezig zegt Jolanda. Ondanks dat ik niet veel uur maak aan de waterkant. Ik besteed veel tijd aan tactiek, recepten en het nodige materiaal voor de omstandigheden.

Wat wens je nog te bereiken met betrekking tot karpervissen?
In de visserij heb ik bereikt wat ik wilde, ik ben er dagelijks zowel beroepsmatig als hobbymatig mee bezig, ik verdien mijn geld er mee en kan mijn hele ziel en zaligheid er in werpen. Ik kan er ongestraft de hele dag over praten met iedereen in de winkel en op beurzen. Wat mij nog wel heel leuk lijkt is een water (lees binnenzee) te ontdekken waar nog nauwelijks gevist wordt en waar ook nog eens bijzondere vangsten te boeken zijn zonder dat je in de puinhopen zit van je mede vissers of andere waterrecreanten. (ik vrees dat dit een droom blijft maar wie weet....).

Heb je nog wijze raad voor je mede-karpervissers?
1 - Blijf vooral genieten van elke vangst en laat je niet gek maken door grote sterke verhalen van anderen,  diegenen die echt goed vangen laten het achterste van hun tong echt niet zien. Ook al wordt je nooit een crack, daar gaat het niet om, als ik vissen niet meer leuk vind maar wel tot de beste vissers der aarde zal behoren, dan kap ik er resoluut mee.

2 - Als je vist zoals iedereen, dan vang je ook als iedereen en dat is niet echt bijzonder.

3 - Lees een goed boek van een echt goede visser en probeer het eens echt goed te interpreteren, er zit vaak veel meer achter tactieken en technieken dan op het eerste oog zo lijkt (bedankt Luc).

4 - Vissen bestaat voor mij uit 3 basisprincipes die je in de volgende volgorde moet toepassen:
1 vis daar waar de vis zit, 2 vis met datgene wat de vis op dat moment wil eten, 3 vis het gekozen aas op die manier dat de vis het wil, kan en durft te pakken.
Kortom: Gebruik fatsoenlijk aas en zet het op de juiste manier en plek in, dat is de sleutel tot succes. Wat de juiste manier is, dat zul je proef ondervindlijk moeten ontdekken, wat de juiste plek is zal je moeten bepalen door veel observatie en een beetje degelijk peilen.

Een mooie TwoTone spiegel

Bob: Bedankt.

Buienradar

Advertenties