Maïs is een aassoort waarmee veel gevist wordt, dit omdat er leuk mee wordt gevangen. Als je maïs bij de supermarkt koopt, koop je een blik. Deze blikken maïs zijn net zoals veel andere producten verschillend van prijs. Maar er zijn blikjes waar je maar € 0,45 voor betaald. Het kan dus een relatief goedkoop aas zijn.

Je kan ook zelf maïs koken. Je koopt dan bijv. een zak maïs van 5 kilo bij de groothandel, hier betaal je ongeveer € 2,50 euro voor. Er zit wel een verschil tussen deze maïs en de blikvariant. Dit wordt ook wel gezien als harde maïs of kippen maïs. Deze moet wel op een goede manier bereid worden. Omdat dit (helaas) nog wel is fout gaat, beschrijven wij hier onder hoe het moet. Slecht bereide maïs is slecht voor een karper en kan schade veroorzaken.

Kippen mais bereid je op de volgende manier

Om te beginnen moet het mais zoveel mogelijk vocht opnemen. Om die reden laat je het als eerst 24 uur lang weken in water. Hierdoor gaat het mais uitzetten en dat is nu net wat je wilt. Na de 24 uur kook je de geweekte maïs 30 tot 60 minuten in water. Als de maïs een half uur gekookt heeft kan je het aas gelijk gebruiken. Persoonlijk laat ik het liever afkoelen. Wanneer je wilt dat de mais heel blijft is 30 minuten koken voldoende, heb je liever dat de mais kapot gaat dan kun je het 60 minuten koken. Deze keus is geheel aan jou, maar kook het niet korter dan 30 minuten. Let erop dat het mais flink uitzet, zorg dus dat je emmer groot genoeg is of dat je meerdere emmers hebt.

Maïs misschien wel het meest gebruikte karperaas

Zorg voor een smaak explosie met een lekkere flavour

Je kan een extra smaak geven aan de maïs. Dit doe je door tijdens het weken of koken een flavour aan het water toe te voegen. Eventueel kan je de flavour ook na het koken toevoegen, alleen zal deze minder opgenomen worden door de maïs. Natuurlijk kan je ook een flavour bij een blik maïs er in gooien. Of je nu wel of geen flavour gaat gebruiken, één ding is belangrijk en dat is dat jij er vertrouwen in hebt. Vis je liever met mais zonder toevoegingen, hou het dan naturel. Heb jij een goede ervaring met een bepaalde flavour? Gooi deze dan zeker eens over het mais heen en ontdek wat het doet.

Extra tip: Er is veel kunstmatig aas op de markt, zo ook pop-up maïs. Dit in combinatie met een enkele echte maïskorrel werkt zeer aantrekkelijk en heeft veel bewezen resultaten. Het nadeel van dit kunstmatige maïs is dat het weer duur is. Maar het voordeel is dan wel weer dat je ze keer op keer weer kan gebruiken.

Mais is dus een aassoort dat je altijd bij je moet hebben

Kortom, je kunt mais op verschillende manieren gebruiken en het is ook nog eens super voordelig. Mais wordt zowel bij het penvissen als bij statiesvissen gebruikt. Het maakt dus niet uit hoe je gaat vissen, mais kun je altijd goed gebruiken. Het loont dan ook zeker om mais in huis te hebben. Ga je een korte sessie waarbij je weinig gaat voeren, dan is een blik mais ideaal. Wanneer je juist veel wilt voeren of een langere sessie aan de waterkant zit, kies dan voor kippen mais. Dit is veel voordeliger en het bereiden is zeer gemakkelijk.

Advertenties