De boilie is het meest gebruikte karper aas op dit moment. Als je de hengelsportzaak binnen loopt zal je overspoeld worden met maten, vormen, geuren, kleuren en effecten. Zinkend, drijvend, gekookt, gestoomd, gebakken of geroosterd. Noem maar op. Wat moet je kiezen... de keuze is aan jezelf.

Boilie komt van het Engelse woord Boil, dit staat voor koken. Dit is dan ook precies wat er gebeurd. De boilie bestaat uit een deegmix, eieren, kleur en smaakstoffen. Als de vorm gemaakt is, zal deze “deegbal” gekookt worden.

Als je over de boilies uit de winkels praat heb je het over ready mades. De zelfgemaakte versie wordt ook wel freezer-bait genoemd. Omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten moet je deze boilies invriezen. Ik zelf maak een aantal kilo tegelijkertijd en vries ze in 500 gram zakken in. Zo kan ik bij korte sessies ook kleine hoeveelheden meenemen. Verder is het goedkoper om ze zelf te maken. Je hoeft namelijk niet altijd de duren mixen te kopen om een goede boilie te maken.

Het zelf maken van de boilies heeft als voordeel dat je precies je eigen samenstelling kan maken. Je eigen mix, je eigen succes. Je vist ook met iets wat eigenlijk niemand anders heeft. Als je een mix gaat proberen, schrijf dan goed op wat je er in doet en met welke hoeveelheden. Mocht het dan een succes boilie worden, weet je in ieder geval hoe je hem weer kan maken. Niets is zo vervelend om je laatste super-boilie aan de hair te doen, wetende dat je hem nooit meer na kan maken.

Mijn mening is het volgende: zorg dat je vist met een boilie die lekker smaakt, maar ook lekker ruikt en aantrekkelijk is... Niet voor jezelf, maar voor een karper.

Advertenties